「粵白式小說」?

「粵白式小說」?

 

其實最初無咩去留意「粵白」呢個說法,只係因為我自己寫劇本出身,習慣用粵語寫對白,但描述嘅時候,又會用返書面語。久而久之,我就習慣咗係咁創作。

 

不過!當我第一次用輕小說方式嚟寫故事嗰陣(即叛神軍團),我都係用全書面語,首先一來故事嘅世界觀唔係現代,我覺得用「粵白」去寫好奇怪,十四、五世紀嗰陣啲人點會咁樣講嘢呀?睇古風你都唔應該見到佢講「我唔覺得會係咁囉!」呢類說話喇!所以考慮到世界觀,我都係用全書面語。

 

之後再寫《Slow Music》,我寫嗰時真係有啲唔習慣,好似要用好多文字嚟表達個角色用緊咩態度去講呢句嘢,劇本就話(括號)加表情語氣,但小說唔應該係咁,不過都盡量去學習點處理,唔想太轉折,想精準啲去表達個故事。

 

到第三個故事《筆示驅魔傳》,我就膽粗粗去試下「粵文」寫作。過程其實好快好簡單就完成,而且最好笑嘅係,當時呢個故事係最受歡迎,之前兩個寫到幾萬字,係香港都係唔多人睇。但出咗呢個「粵文」故事之後,真係多過之前兩個(雖然其實都唔係好多)。

 

所以我開始係到諗,會唔會用「粵文」去寫返現代嘅故事會好啲?反正前兩個係用書面語繼續更新,不如係新故事到學下點用「粵文」寫喇?

 

結果,後來我先知,有咁嘅諗法真係好大獲!一睇「粵文」呢樣嘢。

嘩!啲字好似「方中sir」個「sir」字咁,咩鬼嘢嚟架?唔係淨係加個口字邊就得嘅咩?

 

「仲」「俾」「度」「喺」「哋」「啱」「唧」… …我到宜家先啱啱識用!打速成都係最近先習慣個速度。如果用全粵文,我都驚自己成篇有一半寫錯字!

 

所以最後,我還是用書面語好了!

 

不是說我文筆會更好,白字也會有,但最少我明白自己錯在什麼地方,可以自行做校對。

 

雖然對故事的描述還在進步中,但自己重視的部份──「對白」始終不夠生動直接,直到一次偶然間,

 

在看文章時看到一個作者提到「粵白」及「粵文」的分別,我便打開來看看。

 

https://medium.com/@tseyatliu/短炒-粵文同粵白嘅分別-b4d59a61c780

 

無錯,就是這短短的文字,令我決定要寫「粵白式」的輕小說 ──《DSE幻想校園(一)》

 

當一個人,對某件事帶有執著,自然地會找來一些支持自己的說法,特別當時的我很想寫一個校園故事,

 

「點解嗰時我咁想寫校園故?呢一刻唔記得。記得先再同大家講。」

 

「粵白式」開始了一種令我感到有趣的創作風格,可能坊間未有接受,但最少在我而言覺得十分流暢,既可以借景舒情,又可以擅用對白令角色活現… …

 

「我覺得咁幾好玩!寫故事最重要係自己鍾意,當然去到史詩式、古風、唔係現代嘅故事嗰陣,我都唔未必會用『粵白』,除非想玩嘢!我目的都係想配合角色同世界觀設定唧!」

 

廣告時間:

 

《DSE幻想校園(一)》──從這裡開始,現正在香港各大書店上架發售,沒有封包,可隨便自行試讀。想支持便隨緣樂助,放底$68比書店即可!

 

DSE幻想校園上架書店名單:

 

三聯:JP@apm、中環、元朗西、青衣、荃灣、馬鞍山、啟田、將軍澳、淘大、莊士敦、葵芳、鑽石山、元朗文化生活薈

中華:油麻地、荃灣、將軍澳

商務:東涌、大圍、美孚、上水、大埔、天水圍、屯門良景、屯門時代廣場、北角、尖沙咀圖書中心、佐敦、沙田圖書廣場、沙田圖書廣場 (希爾頓中心店)、旺角、香港仔、將軍澳、康怡、銅鑼灣圖書中心、德福圖書廣場

大眾:九龍灣、大埔TPM、黃埔

樂文:旺角、銅鑼灣

天地圖書(灣仔總店)地庫、田園書屋、城邦書店、教協有為圖書坊、榆林書店、漢榮書局、

澳門:文化廣場、宏達圖書、星光書店

 

香港書展… …應該係唔會有,哈哈!所以大家唔洗迫去,就係咐近嘅書店叫職員幫你搵就得。(因為佢地唔太會放係多眼位)

 

《叛神軍團》在Penana 限期免費閱讀開放中,已更新至第十一章。

https://www.penana.com/story/35625/叛神軍團-修訂版-暑假期間免費公開試閱/issue/2

 

《Slow Music》重新以「粵白式」連載於「創造館」,已更新至第二章。

https://www.creationcabin.com/小說/slow-music

 

《筆示驅魔傳》獨寫版在oice平台製作視覺小說。已更新至第二章。

https://oice.app.link/eleexorcist

 

《格子控的執著》在Penana 限期免費閱讀開放中,已更新至第一章。

https://www.penana.com/story/35911/格子控的執著-限時開放版/toc

 

《混個半神當就這麼難嗎?》在「薾梵隨創」──逢星期二發佈連載,在個人專頁中亦有整合。

https://www.facebook.com/薾梵隨創-600240473653055/

 

還有其他精彩故事及集氣活動!不過可能大家看到這篇文時已經敗走了,即管試試跟大家說:

 

「tbc…」Story故事集氣,由16/7/2018 – 23/7/2018,《漸漸再愛上》將會進行集氣,只要成為當中最高支持的故事就可上架!屆時你便可以看到我另一個以愛情為題材的故事了!

https://www.facebook.com/tbcstoryhk/

 

《漸漸再愛上》介簡:


朱古力是苦的,芝士是膩的,愛情… …是痛苦的。

 

分手後的一對情人,他們在FB互相留言,牽起第二波。

在蛋糕店內由最直接的感觀來判定,「再一起好嗎?」

但二人的關係沒有因此而白頭到老,

問題是永遠都存在,只是大家有沒有願意為對方作出改變。

 

朱古力是甘的,芝士是濃的,愛情… …是回味的。

 

如果將來沒有發現這故事,就沒有囉~~感謝支持!

 

所有更新,敬請留意 #多媒體廢作人:

https://www.facebook.com/andy729huiblog/ (專頁)

https://www.facebook.com/groups/138497040093037/ (社團)

 

多媒體廢作人

多媒體廢作人